GönderenKonu: TÜRKİYENİN NEKTARLI BİTKİLERİ VE POLENLERİ VE BALLARI  (Okunma sayısı 3494 defa)

Fuzuli

  • Yetkilendirilmiş Üye
  • İleti: 26
  • Üyelik Tarihi: 26-07-2012
TÜRKİYENİN NEKTARLI BİTKİLERİ VE POLENLERİ VE BALLARI
Tarih : 06-08-2014 Saat : 02:45
TÜRKİYENİN NEKTARLI BİTKİLERİ VE POLENLERİ VE BALLARI  
TÜRÜÖZELLİKLERİ
LATİNCE ADITÜRKÇE ADIÇİÇEKLENME DÖNEMİPOLEN ÜRETİM POTANSİYELİBAL ÜRETİM POTANSİYELİBALÇİĞİ ÜRETİM POTANSİYELİDİKKAT
Abies nordmannianaD.K.GöknarıNisanYOKYOKVARBalı oldukça katıdır.
Acacia dealbataGümüşi AkasyaMart-NisanAZORTAYOK 
Acacia retinoidesİzmir MimozasıNisan-Mayıs(Haziran)AZORTAYOK 
Acer campestreOva AkçaağacıNisan-Mayıs ORTAAZVAR(Mayıs-Haziran) 
Acer negundoD.Y.AkçaağaçMart-NisanORTAAZVAR(Mayıs-Haziran aylarında Akçaağaç üzerinde yaşayan bir afit tarafından balçiği salgılanır.)Çiçeklenme döneminin erken baharda olması nedeni ile arıcılık için önem taşır.
Acer pseudoplatanusDağ AkçaağacıMart-NisanORTAAZVAR(Periphyllus teastudinaceus ile peripyllus aceris tarafından Mayıs ve Haziran aylarında salgılanan bal çiçeğinin arılar tarafından toplanması ile bal oluşturulur.) 
Aesculus hippocastanumAt Kestanesi (Beyaz çiçekli)Nisan-MayısAZÇOK AZYOK 
Arbutus andrachneSandalMart-MayısORTAÇOK FAZLAYOK 
Arbutus unedoKocayemişEylül-EkimORTAÇOK FAZLAYOK 
Armenica vulgarisKayısıMart-NisanAZAZYOK 
Berberis vulgarisKadıntuzluğuMayıs-HaziranÇOK AZÇOK AZYOK 
Betula pendulaHuşMart-NisanYOKYOKVAR(Temmuz ayında bu bitki üzerinde yaşayan bazı böceklerin çıkartısı arılar tarafından toplanarak bala dönüştürülür.)Polenleri alerjik etkiye sahiptir. Arı bu bitkiden propolis toplar ancak polen ve nektar toplamaz.
Buddleia davidiiKelebek çalısıTemmuz-EkimÇOK AZÇOK AZYOK 
Caesalpinia gilliesiiBodur AkasyaHaziran-TemmuzÇOK AZÇOK AZYOK 
Calluna vulgarisSüpürge çalısıAğustos-EkimAZÇOK FAZLAYOK 
Campsis radicansAcem BorusuAğustos-EkimYOKÇOK AZYOKMeyveleri kapsül tiptedir. Arı bu bitkiden polen toplamaz. Nektarı hem oldukça azdır hem de her tür arı bu az olan nektarı bitkiden kolaylıkla toplayamaz. Acemborusundan nektar toplayacak arının dilinin çok uzun olması zorunludur.
Castanea sativaKestaneHaziran-TemmuzÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR(Haziran'da lachnus roboris, myzocallis castanicola ve parthenolecalium rufulum'un oluşturduğu balçiğinin bal arıları tarafından toplanarak kovana getirilmesi ile bal üretimi yapılır.) 
Cerasus aviumKirazMart-MayısÇOK AZÇOK AZYOKMeyvesi ülkemizde oldukça sevilen kiraz önemli bir bal bitkisi olmamakla beraber arı, bu bitkinin tozlaşmasında önemli rol oynar ve tozlaşmayı sağlarken de az da olsa polen ve nektar toplar.)
Ceratonia siliquaHarnup, KeçiboynuzuEylül-KasımORTAÇOK FAZLAYOK 
Cercis siliquastrumErguvanNisan-MayısÇOK AZÇOK AZVAR(Mayıs-Haziran) 
Cistus creticusLadenMart-NisanÇOK FAZLAYOKYOKBol ve kalitali polen üreten bir arıcılık bitkisi olarak bilinmektedir.
Cistus salviifoliusLadenMart-NisanÇOK FAZLAYOKYOKArı bu bitkiden oldukça yoğun miktarda polen toplayabilir.
Cistus laurifoliusLaden(Defne yapraklı)Mayıs-HaziranÇOK FAZLAYOKYOK 
Citrus spp.LimonlarŞubat--Ekim/Mart-NisanÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR(Nisan-Mayıs) 
Cornus masKızılcıkŞubat-NisanÇOK FAZLAÇOK AZYOKÖnemli bir polen bitkisi olan Kızılcıktan arı bol miktarda polen toplar. Polen üretimine yönelik çalışma yapacak üreticilerin bu bitkinin yoğun olduğu alanlara kovanlarını taşıması üretim için oldukça önemlidir.
Cotoneaster horizontalisDağmuşmulasıMayıs-HaziranORTAORTAYOKÇiçeklenme döneminde bal arıları sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar bu bitkiden polen ve nektar toplar.
Crataegus orientalisAlıçMayıs-TemmuzAZORTAYOK 
Cupressus sempervirensKara ServiMart-MayısÇOK AZYOKYOK 
Cydonia oblonga AyvaMayısÇOK AZAZYOK 
Diospyros kakiTrabzon HurmasıMayıs-HaziranÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOK 
Elaeagnus angustifoliaİğdeNisan-MayısÇOK AZAZYOKİğde geniş alanlarda dikimi yapıldığı zaman arıcılık için değer kazanır.
Erica arboreaFundaMart-TemmuzÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOK 
Eriobotrya japonicaMalta eriğiŞubat-MartÇOK AZÇOK FAZLAYOK 
Eucaliyptus camaldulensisOkaliptusMayıs-TemmuzÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOKPropolisi kıymetli olan bir ağaç türüdür.
Fagus orientalisDoğu KayınıMayısÇOK AZYOKVAR(Mayıs-Haziran ayları) 
Forsythia viridissimaAltınçanağıMart-NisanÇOK AZYOKYOKPolenin oldukça az olduğu dönemde bu bitki çiçeklerinden arı az da olsa polen toplar.
Fraxinus excelsiorYerli DişbudakMart-NisanÇOK AZÇOK AZYOK 
Genista sessilifoliaKatırtırnağıMayıs-HaziranAZAZYOK 
Hedera helixOrman sarmaşığıEylül-EkimÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOK 
Ilex aquifoliumÇobanpüskülüNisan-MayısÇOK AZÇOK AZBİLGİ YOK 
Juglans regiaCevizMayısAZYOKYOK 
Jasminum officinaleYaseminHaziran-EylülYOKÇOK AZYOK 
Laurocerasus officinalisKarayemişNisan-MayısORTAÇOK AZYOK 
Laurus nobilisDefneMart-NisanORTAÇOK AZYOK 
Lavandula stoechasLavantaMart-HaziranORTAORTAYOK 
Ligustrum vulgareKurtbağrıMayısAZÇOK AZYOK 
Lonicera caprifoliumHanımeliMayıs-TemmuzÇOK AZÇOK AZYOKÖnemli bir nektar ve polen bitkisi olmamasına rağmen, yoğun alanlarda kültüre alındığı durumlarda, arı bu bitkidÇOK AZ da olsa polen ve nektar toplayabilir.
Malus sylvestrisElmaNisan-MayısORTAÇOK FAZLAVAR(Elma ağacı üzerinde yaşayan Aphis pomi'nin ya da Mocrosipum rosae'nin oluşturduğu balçiğini arı toplayarak salgı balına dönüştürür. Balçiği akışı elmanın varyetesine, yetiştiği iklime bağlı olarak değişir. Uygun koşullarda balçiği akışı 3-4 hafta sürebilir.) 
Melissa officinalisOğulotuHaziran-EylülÇOK AZAZYOK 
Morus albaAk DutMayısÇOK AZYOKYOKbazı kaynaklara göre bu bitkiden arı ne nektar ne de polen toplar. Ancak son yıllardaki çalışmalar arının bu bitkidÇOK AZ da olsa polen topladığını göstermektedir.
Morus nigraKara DutMayısAZYOKYOK 
Olea europaeaZeytinMayısAZYOKYOK 
Paliurus spina-christiKaraçalıMayıs-HaziranAZÇOK FAZLAYOK 
Persica vulgarisŞeftaliNisan-MayısORTAAZYOKÇiçeklenme döneminde polen ve az da olsa nektar toplamak isteyen arıların saldırısına uğrar.
Phillyrea latifoliaAkçakesmeMart-MayısAZYOKYOK 
Picea orientalisDoğu LadiniNisan-MayısYOKYOKVAR(Temmuz-Ağustos aylarında bitki üzerinde yaşayan Cinera costata, Cinera piceae, Cinera pilicornis, Cinera pruinosa ya da Physokermes piceae'nin çıkartıları arılar tarafından toplanarak bala dönüştürülür. 
Pinus brutiaKızılçamHaziranYOKYOKVAR(Bitki üzerinde yaşayan Marchalina hellenica tarafından üretilmektedir. Ağustos sonu ve Eylül ayında bu böceğin salgısını bal arısı toplayarak bala dönüştürür.) 
Pinus sylvestrisSarıçamTemmuz-EylülYOKYOKVAR(Sarıçam üzerinde yaşayan Cinara cembrae, Cinara nuda, Cinara pinea çıkartısı bal arıları tarafından toplanarak bala dönüştürülür.)  
Pistacia terebinthusMenengiçNisan-HaziranORTAYOKYOK 
Populus albaAkkavakŞubat-MartORTAYOKVAR(Temmuz-Ağustos aylarında bu bitki üzerinde yaşayan Chaitoparishorus populeti, Pterocomma salicis ve Pachypappa vesicalis'in çıkaryısı bal arıları tarafından toplanarak bala dönüştürülür. 
Prunus amygdalusBademOcak-MartAZAZYOK 
Prunus domesticaErikMart-NisanORTAAZYOKArıcılık içim çok önemli bir bitki olarak gözükmezken, P.avium(Y.Kiraz)un polen üretimi orta, nektar üretimi ise ençok; P. Spinosa(Çakal Eriği)nın polen üretimi orta, nektar üretimi ise enazdır. Buda aynı genusun farklı türlerinin ve varyetelerinin polen ve nektar verimlerinin farklı olabileceğini gösteren güzel bir örnektir.
Pyracantha coccineaAteşdikeniNisan-HaziranORTAÇOK AZYOK 
Pyrus communisArmutNisan-MayısORTAÇOK FAZLAYOK 
Quercus roburMeşe(Saplı)Ağustos-EylülÇOK FAZLAYOKVAR(Haziran ayında Quercus coccifera(Kermes meşesi),Lachnus iliciphilus,Thelaxes dryophila çıkartılarını arı toplayarak salgı balına dönüştürür.) 
Rhamnus pallasiiCehriMayısAZÇOK AZYOK 
Rhododendron ponticumOrmangülü(Mart) Mayıs-Haziran(Ağustos)AZÇOK FAZLAYOKBitki nektarında andromedotoksin diye bilinen bir alkoloid vardır. Bu alkoloidin miktarına bağlı olarak ormangülü balı yiyen kişilerde zehirlenme belirtileri görülür.Kovandan yeni alınan balda andromedotoksin oranı daha yoğun olarak bulunur. Ancak zaman içerisinde bu alkoloid parçalanabilir.
Robinia pseudoacaciaYalancı AkasyaNisan-HaziranÇOK AZÇOK FAZLAVAR(Bazı yıllarda Aphis medicaginis ile Parthenolecanium corni'nin salgısı arılar tarafından toplanarak salgı balı oluşturur.) 
Rosa canina KuşburnuMayıs-TemmuzAZÇOK AZYOK 
Rosmarinus officinalisKuşdili, BiberiyeŞubat-MayısAZÇOK FAZLAYOK 
Rubus canecensBöğürtlenMayıs-AğustosÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR 
Rubus idaeusAhududuMayıs-HaziranÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOK 
Salix albaAksöğütŞubat-NisanÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR(Eylülde söğüt üzerinde yaşayan Tuberolachnus salignus ve Pterocomma salicis tarafından salgıyı arılar toplayıp kovana taşıması ile bal oluşturulur. 
Salix capreaKeçi söğüdüMart-MayısÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR(Eylülde söğüt üzerinde yaşayan Tuberolachnus salignus ve Pterocomma salicis tarafından salgıyı arılar toplayıp kovana taşıması ile bal oluşturulur.Bu şekilde üretilen bal,arı beslenmesi için kovanda bırakılmamalıdır). 
Salix fragilisGevrek söğütNisan-MayısÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR(Eylülde söğüt üzerinde yaşayan Lachnidae ve Aphididae familyasına aitböcekler tarafından salgılanan salgıyı arılar toplayıp kovana taşıması ile bal oluşturulur). 
Salix triandraBadem yapraklı söğütNisan-MayısÇOK FAZLAÇOK FAZLAVAR(Eylülde söğüt üzerinde yaşayan Aphidlerin oluşturduğu salgıyı arılar toplayıp kovana taşıması ile bal oluşturulur). 
Salvia officinalisAdaçayıMart-MayısAZÇOK FAZLAYOK 
Salvia pratensisAdaçayıMayıs-AğustosAZÇOK FAZLAYOKÇiçeklenme döneminin uzun olması nedeni ile arıcılık için önem taşır.Adaçayların içinde polen ve nektar verimi ençok olan türlerinden biridir.
Salvia verbanacaAdaçayıMart-MayısAZÇOK FAZLAYOK 
Salvia verticillataAdaçayıHaziran-AğustosAZÇOK FAZLAYOK 
Salvia virgataAdaçayıMayıs-EylülAZAZYOKÇiçeklenme döneminin uzun olması ve Türkiye'de çok yayagın bulunması nedeni ile arıcılık için önem taşır.
Sambucus nigraMürverHaziranÇOK AZÇOK AZYOK 
Sedum reflexumSedum,DamkoruğuHaziranAZÇOK AZYOK 
Sophora japonicaSoforaHaziran-TemmuzAZAZYOKÖnemli bir bal bitkisi olmamasına rağmen,bitkinin yoğun olarak bulunduğu durumlarda arı bu bitkilerdennektar ve polen toplayabilmektedir.
Sorbus domesticaÜvezMayıs-HaziranÇOK AZYOKYOK 
SpireaxvanhoutteiKeçisakalıMayısAZAZYOKÖnemli bir bal bitkisi olmamasına rağmen,nektarın ve polenin doğada çok az olduğu zamanda çiçeklenmesi ve bol çiçek açması nedeni ile arıcılıkta önme taşır.
Symphoricarpus racamosusİnciHaziran-TemmuzÇOK AZORTAYOK 
Tamarix smyrnensisIlgınNisan-AğustosAZAZYOK 
Taxus baccataPorsukNisan-MayısÇOK AZYOKYOK 
Teucrium chamaedrysYermeşesiHaziran-AğustosÇOK AZÇOK AZYOKÇiçeklenme döneminin uzun olması nedeni ile arıcılık için önem taşır.
Thymus spp.KekikNisan-AğustosAZÇOK FAZLAYOK 
Tilia platyphyllosIhlamurTemmuzORTAÇOK FAZLAVAR(Arılar mayıs ve haziran ayında Eucallipterus tillae'nin salgısını sabahın erken saatinde yada akşam üstü toplayarak kovana getirir.) 
Trifolium campestreÜçgülMart-EylülÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOK 
Trifolium pratenseKırmızı üçgülMayıs-EylülÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOKÇiçek yapısı nedeniyle bu bitkiden bal toplayacak arının dilinin çok uzun olması zorunludur.
Trifolium repensBeyaz üçgülMart-EylülÇOK FAZLAÇOK FAZLAYOK 
Vaccinum myrtillusLikapa, yabanmersini, ayı üzümüMayıs-TemmuzAZORTAYOK 
Viburnum opulusKartopuHaziran-TemmuzÇOK AZORTAYOK 
Vicia craccaKuşfiğiMayıs-AğustosORTAÇOK FAZLAYOK 
Vicia sativaFiğMart-MayısORTAAZEkstra floral nektar içermektedir.Floral nektardan çok ekstra floral nektar salgılayan bu bitki ülkemiz için önmeli bir nektar kaynağıdır.
Vitex agnus-castusHayıtHaziran-EylülÇOK AZORTAYOK 
Vitis viniferaAsmaMayısORTAYOKYOK 
Zizyphus jujubaHünnapMart-MayısORTAORTAYOK